Snickare – vanliga frågor och svar
Funderar du på att utbilda dig till snickare? Kanske är det så att du har snickare i familjen och vill fortsätta i samma bransch eller så har du bara ett intresse för trä och skapande. Snickaryrket är ett av de mest varierande arbeten som finns, där du har möjlighet att skapa saker på en daglig basis. Du kan dessutom välja mellan många olika inriktningar, t.ex. badrumsrenovering stockholm, renoveringar, stora byggprojekt, möbler och inredning.
En snickare kan även kallas för byggnadsträarbetare. Denna benämning är vanligast när man talar om snickare som arbetar med renoveringar och byggen, t.ex. av bostäder och lokaler. Här kan du även ha uppgifter som att sätta upp väggar, kapa trä eller tillverka olika material för ett snyggt kök. För den som är intresserad finns det gott om jobb i branschen, men hur mycket tjänar egentligen en snickare och vad innebär det att arbeta som finsnickare? Detta är frågor som vi ska titta närmare på här.
FAQ om snickaryrket
Vad arbetar en finsnickare med?
En finsnickare är en hantverkare som arbetar med att skapa utsmyckningar eller intarsia på allt från möbler till väggpaneler. Finsnickaren kan ta fram olika figurer eller mönster i trä, men kan också arbeta med möbeldesign och möbeltillverkning för privata kunder och återförsäljare.
Är det lätt att få jobb som snickare?
Framtiden ser mycket ljus ut för den som vill arbeta som snickare. Aldrig tidigare har människor byggt så mycket – både nya byggnader såväl som ombyggnationer, renoveringar och tillbyggnader. Detta är en trend som vi tror kommer hålla i sig och därför ser hela byggnadssektorn väldigt bra ut. Det innebär att du kommer ha väldigt lätt för att få arbete som anställd eller egen företagare.
Hur mycket tjänar man som snickare?
Är du egen företagare kommer din lön att baseras på hur många uppdrag du tar dig an och hur duktig du är på att skaffa kunder och samarbeten. Tittar vi på hur den genomsnittliga lönen för en snickare ser ut ligger den vanligtvis på ca 34 000-36 000 kronor. Precis när du kommer ut på marknaden kan du dock inte räkna med den högsta lönen. Under lärlingsperioden tjänar du ca 200 kronor i timmen.
Måste snickare ha utbildning?
För att du ska kunna arbeta som en seriös och duktig snickare behöver du ha en utbildning i yrket. Att utbilda sig till snickare går oftast ganska snabbt och du behöver inte spendera allt för många år i bänken. Dessutom är det en utbildning som innebär mycket praktiskt arbete, något som många uppskattar väldigt mycket. Att åta sig uppdrag utan någon utbildning är dock inte att rekommendera, just för de misstag som kan uppstå.